Esnaf Ramazan Bayramı’nda 30 milyar lira ciro bekliyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, tatilin kısa sürmesi nedeniyle bu yıl seyahatlerin kısıtlı olacağını belirterek, vatandaşların daha çok kendi ihtiyaçları için alışveriş yapacaklarını bildirdi. .
Bu durumun esnaf ve sanatkarlar için olumlu olduğuna işaret eden Palandöken, “Baktan beldeye, şekerciden tatlıcıya, kunduracıdan şekerciye, berberden mahalleye kadar her sektörde esnaf ve sanatkarımız var. Kuaför, taksiciden minibüse kadar Ramazan Bayramı hazırlıklarına hız verdi.Bu yıl fiyatlar biraz yüksek,vatandaşların alım gücü düşük.Ancak herkes üzerine düşeni yapacağı için ekonomi ivme kazanacak. az çok demeden bayram alışverişi.” değerlendirmesini yaptı.
Bayrama sayılı günler kala çarşıda bayram hareketliliğinin başladığına değinen Palandöken, bu yıl Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle esnaf ve sanatkarların işlerinin azaldığını vurguladı.
Palandöken, insanları motive etmek için deprem bölgelerine çarşılar kurulduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Devletin de desteğiyle ticari faaliyetlerin başlamasıyla birlikte esnaf rahat nefes alabilecek. Esnaf ve sanatkarlarımız her özel günde olduğu gibi bu bayramda da yapılacak alışverişlerle pazarın canlanmasını dört gözle bekliyor. Bu yıl 30 milyar liralık beklenen ciro, başta küçük çocuklar olmak üzere yüzlerce segmentte esnafımızın yüzünü güldürecek.Geleneksel bayramlık kıyafet ve ayakkabı alışverişi, kolonya, şekerleme, çikolata, baklava ve su gibi ikramlar. börek vb. bayramın vazgeçilmez eserlerinin satışı günler öncesinden başladı. Tüm şubelerden esnaf ve sanatkarlarımız Ramazan Bayramı için hazır. Bayram alışverişi esnafımızın can damarı olacak.”
Merdiven altı üretimine karşı uyarı
Gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte bu bölgede tezgah altı üretimin arttığını kaydeden Palandöken, vatandaşları bayram alışverişi yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Palandöken, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen ve hijyen koşullarına uymayan tezgah altı işlerin insan sağlığını tehlikeye attığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Şeker, yağ, fıstık, ceviz ve un fiyatları ortadayken, fiyatını kimse bilmiyor. altında Baklava satamıyorum. Maliyetinin altında satılan baklava ve böreklerden uzak durulmalı. Özellikle yol kenarlarında araçların arkasında satılan tatlı, şekerleme, çikolata gibi yıkanmadan yenebilecek işlere dikkat edilmelidir. Fason kıyafetler ve taklit kozmetikler prestij olmamalı. Bayram alışverişinin adresi her zaman mahalle esnafı olmalıdır çünkü bizim esnafımız kendi yemediğini müşterisine yedirmez.”