Sarmat füzesi nedir ve neden Batı medyası ‘2. Ona ‘Şeytan’ mı diyorsun?
Rusya’nın Sarmat füzesi yeniden gündemde. Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘yeni ağır füze’ olarak nitelendirdiği ilk Sarmat rampalarının ‘yakın zamanda’ muharebe görevine başlayacağını duyurdu.
Putin, Rusya’nın nükleer üçlüsünü geliştirmeye devam edeceğini ve bunun ülkenin “askeri güvenlik ve küresel istikrarın ana garantisi” olacağını söylemek dışında ayrıntı vermedi.
Batı medyası Putin’in bu sözleri üzerine “Putin, büyük ağır kıtalararası balistik füzelerle Ukrayna’yı ve dünyayı yeniden korkutuyor, onları savaş görevinde kullanacağına söz veriyor” Büyük bir İngiliz tabloid gazetesi manşetine isim verirken, başlığını ‘uyarı’ ve ‘korkutucu’ fiil ve sıfatlarla ‘2’ şeklinde süsledi. ‘Şeytan’ ifadesini kullandı ve Sarmat’ın ‘Rusya’dan İngiltere’ye sadece üç dakikada ulaşabileceği’ iddiasına işaret etti.
Sarmat nedir?
RS-28 Sarmat, Rusya’nın kıtalararası balistik füze donanımlı yeni nesil silo tabanlı, üç aşamalı, sıvı yakıtlı, çok bağımsız hedeflenebilir yeniden giriş aracıdır.
Füzenin 18.000 kilometreye varan ve dünyanın hemen hemen her noktasını hızlı bir şekilde hedef almaya yetecek bir menzile sahip olduğu ve verilen bilgilere göre 10 ila 15 savaş başlığı, 20 adede kadar Avant-garde hipersonik süzülme aracı veya sahte savaş başlıkları bulunuyor. düşmanın dikkatini dağıtan ve şaşırtan füze savunmaları da bulunabilir. Aşağıdakiler dahil olmak üzere başlıklar ve karşı önlemlerin bir kombinasyonu ile donatılabilir:
Sarmat’ın ilk geliştirme çalışmaları 2011 yılında Makeyev Tasarım Ofisi tarafından başlatılmış, 2014 yılında Kiev’de gerçekleşen ve Rusya’nın Ukrayna savunma sanayisi ile bağlarını koparmasına neden olan Maydan darbesinin ardından hız kazanmıştır. Daha önce Yujnoye Tasarım Bürosu ve Yujmaş gibi havacılık devleri, Sovyet döneminde ağır, uzun menzilli stratejik füzeler üretmekle görevlendirilmişti.
Sarmat, 1960’larda geliştirilen ve ilk olarak 1988’de hizmete giren R-36 kıtalararası balistik füzeler ve uzay fırlatma araçları ailesinin bir modifikasyonu olan Voyevoda varyantı R-36M2 Voyevoda füzesinin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır.
Yeni ağır füze, Rusya’nın, bir düşmanı silahsızlandırmak ve onun liderliğini baltalamak için önleyici konvansiyonel toplu seyir füzesi saldırıları öneren Pentagon planlamacıları tarafından değerlendirilen son derece iddialı (ve tehlikeli) bir kavram olan Prompt Global Strike’a yanıtı olarak fırlatıldı.
ABD’nin 2002’de Rusya ile imzaladığı Antibalistik Füze Anlaşması’ndan çekilmesinden kısa bir süre sonra tanıtılan PGS konsepti, Moskova’yı hipersonik füzeler ve süzülme araçları ve nihayetinde Sarmat dahil olmak üzere bir dizi gelişmiş silah üretme planlarından vazgeçmeye sevk etti.
Tüm bunlar, Amerikan askeri liderlerinin, Washington’un Rusya’ya karşı yıkıcı ve potansiyel olarak dünyanın sonunu getirecek bir tepki olmaksızın sürpriz bir saldırı başlatabileceği sonucuna varmalarını engellemek için yapıldı.
Atom Bilimcileri Bülteni dergisi, Sarmat’ın savaş başlıklarının her birinin 500 kilotona kadar patlayıcı güce sahip olduğunu iddia ediyor. Bu, büyük bir metropol alanını tamamen yok etmek için yeterlidir.
Karşılaştırma için, ABD’nin Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagasaki’ye yaptığı nükleer saldırıların patlayıcı gücü sırasıyla “yalnızca” 15 ve 21 kilotondu, ancak her iki şehri de yok etti ve 225.000’den fazla insanı öldürdü.
Rusya’nın nükleer doktrini; Nükleer silahların kullanımını, kitle imha silahları kullanan büyük ölçekli bir düşman saldırısına veya ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atacak kadar şiddetli bir konvansiyonel saldırıya misilleme yapmakla sınırlandırıyor. Bu, Rusya’nın böylesine önemli bir tehdit olmadıkça Sarmatlarını veya diğer taktik ve stratejik nükleer silahlarını asla kullanmayacağı anlamına gelir.
Sarmat isminin anlamı nedir ve neden Batı medyasında ‘2. Ona ‘Şeytan’ mı diyorsun?
Sarmat adını, MÖ 3. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar güney Rusya ve Ukrayna’daki Pontus-Hazar bozkırlarında yaşadığı sanılan ve gelişmiş kültürleri ile tanınan eski bir Doğu İran atlı göçebe konfederasyonu olan Sarmat halklarından alır. teknoloji ve kadın savaşçı kodları.
NATO, Sarmat’tan “SS-X-29” veya “SS-X-30” füzesi olarak söz eder, ancak Batı medyası muhtemelen bu füzeyi genellikle “2” olarak adlandırır. O, ‘Şeytan’ olarak anılır.
2. ‘Şeytan’ terminolojisi aslında NATO’nun Sarmat’ın yerini alacağı füze sistemi olan R-36M füzesi için kullanılan ‘SS-18 Şeytan’ raporlama adından geliyor. Ancak şu ana kadar Rus ordusu tarafından kullanılmadı.
Sarmat ne zaman devreye girecek?
Sarmat, Rus ordusu tarafından Nisan 2022’de Plesetsk Cosmodrome’dan başarıyla fırlatıldı, Ağustos ayında füze üretimi için bir devlet sözleşmesi imzalandı ve Kasım ayında seri üretime başlandı.
Krasnoyarsk Machine-Building Plant (KrasMash) tarafından üretilen ilk Sarmat füzelerinin 2023 yılı bitmeden orduya teslim edilmesi ve muharebe görevlerine başlaması bekleniyor.
Sarmat’ın Amerikan karşılığı nedir?
Minuteman LGM-30 silo tabanlı kıtalararası balistik füzeler, 13 bin kilometreye varan harekat menziline, 170 ile 335 kiloton arasında atış ağırlığına ve üç adede kadar süzülme aracına sahip. Washington, en ağır nükleer silahlarını nükleer silahlı denizaltı filosunda tutmayı tercih ediyor ve ABD’nin şu anda Sarmat muadili yok.
Biden yönetiminin 2022 Nükleer İncelemesi, nükleer silahların ilk kez kullanılmasına ve hatta nükleer silah sahibi olmayan devletlere karşı nükleer saldırılara izin veriyor.